JAAP BOOTS

Jaap Boots is presentator, schrijver/journalist, radiomaker, man met gitaar & docent

Foto: Merlijn Doomernik

RADIO/TV

Boots wordt in 1961 geboren in Bergen N-H en gaat na zijn middelbare school studeren in Amsterdam. Tijdens zijn studie begint hij zijn carrière, aanvankelijk als recensent/journalist voor bladen als Vrij Nederland en HP/De Tijd. Aan het eind van de jaren tachtig wordt hij gevraagd mee te werken aan diverse VPRO radio- en tv-programma’s zoals Villa 65 en Onrust! Vanaf midden jaren negentig werkt hij vooral als VPRO-dj op 3FM, waar hij onder meer programma’s als 'Mr. Lee’s Mysterious Washing Machine', 'Einfach Rockmusic' en 'Club 3VOOR12' presenteert. Ook werkte hij mee aan talloze Pinkpop en Lowlands radio- en tv-uitzendingen. In 2006 neemt hij afscheid van de popzender en wordt daarna  werkzaam op Radio 6, waar hij samen met Koen Schouten eerst 'Shouting Boots' maakt en daarna de 'JaBo Gumbo Show, een irritant lekkere stoofpot van jazz, soul, world en roots’ die in 2013 wordt beloond met een Eervolle Vermelding van de Nipkow Jury. Tevens maakt hij in dat jaar voor de VPRO de one-man-documentaire 'JaBo Gumbo USA'. In 2014 verlaat Boots de VPRO en maakt hij de documentaire 'Op de Harley van New Orleans naar Memphis' voor HollandDoc Radio.

ARTIEST

Naast zijn werk als radio- en tv-maker is Jaap Boots sinds begin jaren tachtig actief als zanger/gitarist en schrijver. In 2000 verscheen bij PIAS zijn debuutalbum 'ZAL DE HEMEL'. Behalve om de frappante teksten en muzikale veelzijdigheid werd de plaat geprezen als een moedige stap van een man die zijn liefde voor de betere popmuziek ook op een andere manier dan als VPRO-DJ naar buiten durfde te brengen. Met zijn begeleidingsband De Natte Honden trad Boots op op nagenoeg alle kernpodia, maar ook in schuren, scholen en duinpannen.

In 2007 brengt Rosa Records de echtscheidings-cd 'AFKUIL' uit, met daarop nummers als 'Kutwijf', 'Het ruikt hier naar ellende' en 'Als je haar ziet zeg dan hallo'. Een jaar lang speelt Boots met zijn Natte Honden op podia door heel Nederland. Eind 2010 viert Boots 'Kerstmis in de Tropen' op de cd 'Christmas Cover Up' (verschenen op Sonic Scenery). Een derde cd is in voorbereiding.

 

'DONDERWEG' HET BOEK

Op 6 november 2014 verscheen bij uitgeverij Ambo Anthos de verhalenbundel 'DONDERWEG - Mijn leven in de fast lane van de popmuziek', waarin Boots terugblikt op zijn wilde jaren als rock ’n roll-dj. De uitgave wordt begeleid door een solo-theatertour met dezelfde titel (zie AGENDA).

Als presentator en samensteller van programma’s als 'Mister Lee’s Mysterious Washing Machine', 'Club Lek', '3VOOR12', 'Shouting Boots' en de 'JaBo Gumbo Show' ontmoette Jaap Boots tussen 1988 en 2014 meer dan 1000 artiesten. Grote sterren als Nick Cave, Tom Waits, Iggy Pop, Herman Brood, Willy de Ville, Manu Chao en Frank Black van The Pixies, maar ook kleine namen zoals The Slipjes en bluesveteraan Jimmy. Boots zag ze in zijn 25-jarige carrière allemaal passeren, in fantastische vorm of aan het eind van hun Latijn. Nuchter, stoned, sympathiek of arrogant. Knettergek dan wel lucide. En in hun muziek en levens zag hij zijn eigen leven weerspiegeld. In volstrekt eigen stijl vertelt Jaap Boots in 'DONDERWEG' op laconieke wijze over zijn belevenissen als dj, worstelend met ruige rockers, rare luisteraars en hogere Hilversumse machten. Beurtelings hilarisch, hectisch en ontroerend is 'DONDERWEG' niet alleen een ode aan de radio en de rock-‘n roll - dit boek is rock-‘n roll.

 

'DONDERWEG' THEATER TOUR

In de voorstelling 'DONDERWEG' die bij het boek hoort vertelt Jaap Boots op spontane wijze het verhaal van zijn leven in de fast lane van de popmuziek. Hij zingt er mooie liedjes bij en draait cruciale platen van o.a. Joe Jackson, Nick Cave, Tom Waits, Oasis en Henry Rollins. Met humor, zelfspot en vaart zorgt hij ervoor dat Donderweg geen flauwe ‘opa vertelt’ -voorstelling is, maar een gepeperde one-man-show vol geniale popmuziek, ruige rockverhalen en pure poëzie. Interactie met het publiek niet uitgesloten.

De voorstelling kan geboekt worden via Monkeyman (zie CONTACT).

© Jaap Boots 2014